2008. március 27., csütörtök

Előadás a Szabadegyetemen

Március 26-án tartottam egy előadást a Hargita Megyei Hagyományörző Forrásközpont és az Areopolis egyesület közös szervezésű Szabadegyetemén a természetvédelem és a vidékfejlesztés kapcsolatáról. Az előadás letölthető az agrár-környezetvédelmi honlapról. Kritizáljátok, persze.

2008. március 26., szerda

a logó

ez a logója a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervnek. Minden benne van, ami számít, nem? Erdő, nagy istálló, nagy traktor...

2008. március 22., szombat

Kellemes húsvéti ünnepeket

a Kis herceg báránykájával, amelyik istenigazából...

Víz Világnap

van ma. Sok minden eszembe jut, amit mostanában különféle találkozókon, konferenciákon a vízről mondtam (főleg a problémákról):
  • egyre kevesebb víz van a patakokban, folyókban (Hargita megyében, ahol azért van még erdő és víz is!),
  • minőségileg volt egy javulás a kommunista szennyezések megszűnése után, de a gazdasági fejlődés újra felelrősíti a felszíni és felszínalatti vizek szennyezését,
  • a szennyvíztisztító állomások nagyon elavultak (ha egyáltalán működnek), a városi szennyvizek nagy része tisztítatlanul kerül vissza az élő vizekbe,
  • a vízügyi hatóságok sem veszik még komolyan a dolgukat, akárcsak a többi hatóság, aki mezőgazdasággal, környezetvédelemmel vagy vidékfejlesztéssel foglalkoznak. azaz a napi adminisztratív dolgok lekötik az idejük nagy részét, nem marad a "fontosabbakra".
A magyar szakminisztériumnak van egy honlapja a Víz Világnapjára, persze ez se segít túl sokat, de legalább nem támadhatók, hogy nem tesznek semmit.
Mai napig ezrek halnak meg naponta a tiszta ivóvíz hiányában, sok egyéb betegség is megállíthatatlanul terjed. A politika érzéketlensége is meg kellene lassan változzon, de a megoldást a mindennapok praktikáinak elterjedése jelenti szerintem...
Azaz takarékoskodni kell a vízzel, otthon, az irodában, a munkahelyen, a szórakozóhelyeken, a kocsmában, mindenhol.

2008. március 13., csütörtök

Európai vélemények a KAP-ról

megjelent a Bizottság honlapján a legutóbbi különleges Eurobarometer, amely a Közös Agrárpolitika európai elfogadottságát méri. Érdemes belelapozni, elektronikusan persze, mert az környezetbarátabb. Amúgy van magyar nyelvű összefoglalója is, de érdemes az eredetit nézni, mert ez utóbbi nagyon ki van vesézve. Szerintem...

2008. március 9., vasárnap

CRESC anyagok

elérhetőek az ügynökség megújult honlapján. Természetesen az anyagok nincsenek felrakva!

Találkozók

az utóbbi napokban és jövő héten:
  • pénteken a csíkszeredai Sapientia kisaulájában került sor egy biomassza találkozóra, amelyen érdekes előadások hangzottak el az energiafűz termesztése kapcsán, én a globális felmelegedésről, éghajlatváltozásról és az almási biogáz projektről beszéltem. A kezdeményező és egyik szervező az Energiatakarékossági ügynökség mellett Benkő Sándor vállalkozó volt (Kontrastwege KFT), aki az elmúlt években több mint 10 hektáron termesztett energiafűzt. Ha valakit érdekel tudok a dologról infókat küldeni, jelezzetek üzenetben, emilcímet hagyva.
  • jövő szedán, 12-én kerül sor a Központi Fejlesztési Régió CRESC bizottság második ülésére, Gyulafehérváron, ahol több projektről is dönteni kell, remélem a fejlesztési ügynökség honlapjára is felteszik az anyagokat. Ezek már a Regionális Operatív Programból finanszírozott projektek.

2008. március 3., hétfő

Az első NVT pályázatok

meg vannak hirdetve az APDRP honlapján, beadási határidő március 28. Nincs túl sok idő, mindenkinek jó pályázást kívánok.