2007. november 2., péntek

Homok van a fogaskerékben

úgy tűnik, hiszen nemrég a Bizottság bejelentette, hogy visszatartja a mezőgazdasági támogatások 25% Románia esetében, amennyiben egy hónapon belül nem hozzák rendbe a kifizetési és parcellaazonosítási informatikai rendszer hiányosságait. Részletesen elérhető az anyag, itt.
Van benne valami.
Így is a nagyok fogják teljes bizonyossággal megkapni a támogatásokat, azok a több tízezer hektáron gazdálkodó, vagy legalábbis ennyit birtokló cégek, pedig ők éreznék meg legkevésbé a támogatások hiányát. Hogy miről beszélek, azt a Capital jól összefoglalta az októberi, 43. számában.
A támogatás ugye összesen 80 euró/hektár (50 EU-s támogatás, 30 romániai), ki lehet számolni, milyen összegekről beszélünk.
Ja, és még valami. Meg vagyok győződve, hogy a listán szereplők mind megkapják a támogatást az utolsó eurócentig. Ha nem hiszitek, jövő tavasszal ellenőrizzétek le a kifizetési ügynökség (APIA) honlapján, hiszen az EU kötelezi a tagállamokat, hogy nyilvánosságra hozzák a támogatottak listáját.
Érdemes egy kört futni, akinek ismerőse, rokona él vidéken, kérdezze meg igényelte-e a támogatást. Az infókat el lehet küldeni az info@agromediu.ro címre.

1 megjegyzés:

f. l. írta...

Vannak olyan falvak, ahol nem is tundak a lehetosegrol. Jo lenne, ha a hivatalokat egy kicsiket 'megsemmisitenk', es infomracioszorasra serkentene valaki, nem a szomszed kozsegbol kell megtudni, hogy van allamilag tamogatott kaszagep, fejogep, stb. :)