2007. október 29., hétfő

Health Check

aminek ugye nincs hivatalos magyar megfelelője, egy szakmai honlapon a KAP állapotfelmérése kifejezést olvastam, ami csak egy dologban sántít, hogy a Health Check több egy egyszerű állapotfelmérésnél, olyan mechanizmusokat kíván a Bizottság beleépíteni, ami gördülékenyebbé és átláthatóbbá, ugyanakkor hosszú távon is fenntarthatóvá teszi a KAP vidékfejlesztési pillérét. Legalábbis ez derül ki, ha átolvassuk Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos idén elmondott beszédeit.
A Health Check nem kíván gyökeres változtatásokat hozni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikában, mint mondjuk a 2003-as reform, de fontos - illetve meghatározó - szerepe lesz a 2013 utáni KAP felépítésének összerakásában.
November 20-án okosabbak leszünk, ugyanis akkor publikálják az első változatát.

2007. október 27., szombat

Vidékfejlesztési tervek

A 2007-13 időszak vidékfejlesztési programja elfogadás alatt állnak az Európai Bizottságnál, egy részüket már el is fogadták, természetesen. A romániait még nem. A mezőgazdaság honlapján átnéztem az elfogadott terveket, és a tagállamok nagy része - igen okosan - a második pillérre tette a hangsúlyt. Tehát a vidéki térségek környezeti állapotának a fenntartására, tájgazdálkodásra. Vannak olyanok, akik több mint 70%-át a teljes támogatásnak ide szánták (Svédország, Ausztria). A Közép-Kelet Európai országok inkább az első pillért, tehát a beruházási támogatásokat részesítették előnyben, ami talán érthető is, ha pld. a romániai agrárium technikai felszereltségére gondolunk. De abban a pillanatban, amikor eszünkbe jut, hogy a kontinens legértékesebb természeti értékei éppen ebben a térségben találhatók (még), akkor rosszul esik látni, hogy a modernizációs törekvések hogy tehetik tönkre ezeket a féltermészetes és természetes agrár-ökoszisztémákat. Mert nem lesz érdemes termelni ilyen kicsiben, a piacrajutás már most szinte lehetetlen, a helyi piacok tartják el a félig önellátó gazdaságokat. És a nagy bevásárlóközpontok épülnek már a közepes és kisvárosokban is, akár a 40.000 lélekszámnál kevesebbet számlálókban is. A nagyok meg nem aprózzák el a felvásárlásokat, ők csak olyan beszállítóktól vásárolnak, amelyek az egész lánc számára elegendő terméket tudnak szállítani. És a baj akkor kezdődik, hogyha a termelő inkább nem fordít elegendő forrást a környezetvédelmi előírások betartására - szennyezi a környezeti elemeket - csakhogy eleget tudjon termelni a nagy beszállítóknak (lásd a Székelyudvarhelyhez közeli tejfeldolgozó esetét).

honlap

www.agromediu.ro, további információk a romániai vidékfejlesztéssel és agrár-környezetvédelemmel kapcsolatban. Ezúton is köszönet Bakó Misinek és a Strawberry Netnek a honlap elkészítéséért és fenntartásáért!

Új európai vidékfejlesztés?

az IEEP (Institute of European Environmental Policy) őszi hírlevele tartalmaz néhány érdekességet az elkövetkező vidékfejlesztési változásokról, amelyek a Közös Agrárpolitika (KAP) idén ősszel kezdődő reformfolyamatának részét képezik. Az a bizonyos "Health Check". Magyar megfelelő nem is jut hirtelen eszembe. De erről még lehet hallani a közeljövőben, én is visszatérek rá.
A másik érdekesség a hírlevélben a tájgazdálkodásért és a biodiverzitás fenntartásáért járó kifizetések (Payments for environmental services) Közép-Kelet Európai kiértékeléséről szóló, hamarosan megjelenő közös jelentés, hamarosan erre is visszatérek, azt igérik, hogy októberben jelenik majd meg.

Rend-hagyó kutatócsoport

alakult a Sapientián, Csíkszeredában. A neve vidéki térségek, környezet, kultúra - szóval minden, ami kell. Azért rendhagyó, mert az alapítók szilárd és eltökélt szándéka, hogy rendet hagynak maguk után végre ebben a témában, elvégezve azt, amit mások, bár célul tűzték ki, nem tudtak. Maj' meglátjuk.
Amúgy megnéztem, hogy mit írnak a parlamenti pártok európai uniós választási kampány-programjaikban, és meglepődve tapasztaltam, hogy a legtöbbnek nincs is ilyen, legalábbis a honlapjukon. Ahol van is, jobb nem beszélni róla.