2007. november 30., péntek

Lesz vagy nem mezőgazdasági támogatás?

A 48. Capitalban olvasom, hogy most hirdette meg a minisztérium a szerverekre a közbeszerzést, és éppen december 20-án lesz a licit, aznap, amikor a Bizottság bejelenti, hogy csökkenti-e Románia számára a támogatásokat vagy sem.

És még optimisták a minisztériumben a felelős személyek, hogy lazán van idő. Csak kérdezem én, az még mennyi idő, amig leszállítják és felszerelik ezeket. Hetek, biztosan. A gond szerintem az, hogy nemzeti pénzből kell a több mint 100 millió eurót a gazdáknak kifizetni, amikor fizethetnénk a közös büdzséből is, a fenti összeget meg lehet egyéb, a vidék számára fontos beruházásra fordítani (legszivesebben szennyvízre fordítanám, de lehetne vízvezetés is). És még ez a biztos pénz, nem úgy, mint a pályázatokkal, amit nem lehet előrevetíteni.

2007. november 29., csütörtök

Multiplikátor képzés

zajlik Alcsíkon a napokban, amelyen a polgármesteri hivatalok alkalmazottai vesznek részt. Én is a trénerek között vagyok, a program nagyon jónak tűnik, remélem hasznos lesz a fiataloknak is, akik részt vesznek. Tematika: pályázatírás és menedzsment, közbeszerzések, vidékfejlesztés, környezetvédelem, támogatási rendszerek és a következő időszak pályázatai a fenti területeken. Az Alcsík kistérségi egyesület szervezi, szerintem jó lenne minél több ilyen képzést tartani, mert a többségi társnemzethez képest helyenként nagyon le vagyunk maradva.

2007. november 24., szombat

KAP "Health Check" újdonságok

is vannak már, igaz alig telt el néhány nap a bejelentéstől. A Holland Vidéki Térségek Tanácsa (The Council for the Rural Area) készített egy nagyon érdekes honlapot a KAP-ról és a tagállamok mezőgazdasági helyzetéről, ez is segíthet az objektív helyzetelemzésben majd.
Még mindig nem fogadta el a bizottság minden tagállam összes vidékfejlesztési programját, ezért az összehasonlító vizsgálattal nem nagyon haladok, bár a legtöbb azért már fent van a bizottság honlapján. Csak ki kell a tengelyek közötti megoszlásokat számolgatni, mert nem egységes módszertan alapján adták le.
A romániai mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium is belelendült a Health Check népszerűsítésébe, pár nap alatt a román fordítást is közzétették, illetve egy bemutatót is megjelentettek a honlapjukon.
Vajon a szakma mikor kezd reagálni ezekre? Mármint itt Romániában...

2007. november 23., péntek

GEF ellenőrzés Almáson




Csütörtökön volt terepen a GEF pályázatot elbíráló bizottság helyszíni ellenőrzésen Almáson. Megmutattuk nekik az eddigi megvalósításokat meg a tervekről is beszéltünk, megnéztük a Sándor Kálmánék kertjében hamarosan befejezésre kerülő első biogáz "üzemet". Utána a telken is voltunk. Remélem meg voltak elégedve, nagyon úgy tünt, legalábbis.
Néhány fotó is készült, sajnos megint telefon minőségben.

2007. november 20., kedd

Agrár-környezetvédelmi szórólap

tölthető le az agromediu.ro honlapról. A rövid, román nyelvű kiadvány hasznos lehet a gazdálkodóknak és a természetvédőknek egyaránt.

Ma rajtol a Health Check

ha minden a terv szerint megy. A reggel néztem még nem tették fel a honlapra a közleményt. De hát nem hiszem, hogy a már ismertetetthez képest nagy változások lennének benne majd.
Romániát ismét felszólította a Bizottság, hogy a direkt kifizetések informatikai rendszerét szedje rendbe, mert hanem baj lesz. Remélem az új miniszter egy kicsivel többet fog a vidékfejlesztéssel is foglalkozni, mert ezt a területet nagyon elhanyagolták az utóbbi időben.
A tegnap voltam Bukarestben, az országos környezetvédelmi ügynökségnél, a cél az volt, hogy egy munkacsoport keretében a Natura 2000 területekre vonatkozó környezeti hatásvizsgálatokra vonatkozó módszertant kidolgozzuk. Persze központi elképzelés még nincs, én elmeséltem, hogy ebből komoly gondjaink lehetnek helyi szinten. Hogy mi lesz tovább, azt nem tudom, de még írok róla majd.
Visszatérek, mert publikálták a dolgokat, sőt saját honlapot hoztak létre a Health Check-nek.
Az EEB is közzétett egy sajtónyilatkozatot, elérhető a honlapjukon.

2007. november 19., hétfő

Beöntötték az alapot

a fiúk a hétvégén. Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar meg tud lenni, remélem a hidegek nem ártanak neki. Persze erre még jön beton, meg a plansó, amire majd "szerelődik" a csűr.

2007. november 16., péntek

Kiszivárgott

a Bizottság dokumentuma a Health Check-ről, fent van a caphealthcheck blogon. Vannak benne érdekességek, érdemes átlapozni, illetve végigolvasni.
Sorra veszi a KAP aktuális - vagy inkább problémás - területeit, a kölcsönös megfeleltetést, a direkt kifizetések problémáját, a hegyvidéki térségek ügyét.
Felteszik a három fontos kérdést is, amire választ kell találni, és ami egyáltalán nem lesz egyszerű ügy.
To be continued...

CEEWEB éves találkozó (I.)

Délután érkeztünk meg Visegrádra, ahol a CEEWEB éves közgyűlését tartja. A levelet a vidékfejlesztési munkacsoport vezetéséről való lemondásomat már megírtam, tehát csak érvényesíteni kell majd pénteken. Nem lehet egy fenékkel ennyi lovat megűlni, maradjunk ennyiben ezt a kérdést tekintve.

A Pilisen nagy hó van már, teljesen jeges úton jöttünk Szentendre után.

Ide kellett jöjjek, hogy megkapjam az agrár-környezetvédelmi szórólapot, amit egy SAPARD program keretében készítettek el, azért ez is furcsa dolog. Nem?

Feltettem az agromediu.ro honlapra. Legalább ennyi.

2007. november 13., kedd

Paraszt Dekameron

címmel adtak elő a Pipacsok Néptáncegyüttesék egy fantasztikus darabot, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy nézze meg, ha alkalma van rá. Nagyon jó rendezés, az ötlet is ragyogó, a lányok és fiúk játéka (természetesen a táncot is beleértem :) természetes és könnyed, vicces és komoly ugyanakkor.
László Csabának itt is gratulálok, elsősorban nem is a darabért, hanem azért leginkább, hogy nem kis küzdelem árán egybe tudja/ta tartani a Pipacsokat. Igaz is, mi van az Udvarhelyi Néptáncműhellyel, rég nem hallottam róluk.
És mielőtt valaki megkérdezné, hogy ez mitől vidékfejlesztés, azt ajánlom nézze meg a darabot és nem fog ilyeneket kérdezni. Ha mégis, akkor az a válaszom, hogy csak...

2007. november 10., szombat

Az almási filozófiáról

idáig keveset irtam, de az az igazság, hogy ez még elég plasztikus dolog, tudjuk a vázat, az irányt, a fontosabb célokat, inkább érezzük, hogy mit is szeretnénk itt csinálni.
Ami eddig történt, azt úgy tudnám összefoglalni, mint a természetvédők egy szerencsés találkozását a helyi közösséggel, ami képletesen a vidékfejlesztést is jelenti. Mert Homoródalmáson ezt a dolgot nagyon komolyan gondolja és teszi is néhány ember (Rigó Misi, aki a polgármester, Sándor Kálmán, aki amellett, hogy gazdálkodik, a kistérségi társulás elnöke, a Leader csoport egyfajta ügyvezetője is, Sorbán Venci, aki a napi mezőgazdasági referensi munka mellett egy modellkezdeményezést is kormányoz, a szarvasmarhatartók egyesületét - és csak a legfontosabbakat soroltam, akikkel a napi munkánk során leggyakrabban találkozunk).
A helyzet az, hogy megpróbáltunk beépülni a falu életébe. Néhány éve, amikor odakeveredtünk, jelentős változások küszöbén álltunk: beindult a természetvédelmi politika gyakorlata (az Elveszett Világ kezelésbe vette a Vargyas-szorost), az embereket elkezdte érdekelni az EU-s támogatások mikéntje.
A GEF támogatás azért is volt nagyon jó, mert sikerült végre megfogalmazzuk a falu fenntartható fejlődési jövőképét egy olyan három komponensű projektben, amelyik magába foglalja a környezeti (Vargyas-szoros), a társadalmi (ökoturizmus) és a gazdasági (biogáz) összetevőket. És mindez összeáll egy képpé. Igazi ökofalu lehet Almás, ha élni tudunk a belső és külső lehetőségekkel.
Az Agora honlapján hamarosan megjelenik bővebben ez a hármas komponensű projekt,

Cseréphordás a kemencére...

a címe a mai akciónak. Igaz, hogy betonozásnak indult - ma kellett volna elkészüljön a csűr alapja - de az esős idő és a havazás betett neki. Meg nekünk is. Azért bánatunkban elhoztuk a kemencére az ötszáz cserepet, de azt se tudtuk felrakni, mert a lecezés még nem készült el. A fotókat telefonnal készítettem, de Alecia csinált fotógéppel, majd felrakok abból is.


2007. november 9., péntek

Tógazdálkodási konferencia

zajlott Székelyudvarhelyen, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében tegnap. Érdekes volt, magyarországi és romániai képviselettel, nagyon jó példákat láttam, az Agropisc szervezte.
Én a vidékfejlesztésről beszéltem általában, de hát természetesen ez kapcsolódik a halgazdaságokhoz is, meg a természetvédelemhez is. Remélem, hogy az előadások anyagát felteszik valahova a netre, mert voltak nagyon érdekesek.

2007. november 7., szerda

Környezetvédelem és mezőgazdaság...

Két olyan terület, amelyik egyre inkább kapcsolódik egymáshoz, főleg ha arra gondolunk, hogy a vidéki térségek nagy részén még nem készült el semmilyen szennyezési leltár. Mert a mezőgazdaság szennyez, erre legszebben (vagy leghatékonyabban) Rachel Carson mutatott rá, de egyre több szaktanulmányban is megjelenik (pd. FAO, vagy az elhiresült Stern jelentés 7.g mellékletét).
Hogy Székelyföldön mi a helyzet, azt jobb nem is firtatni. Ahogy Nagyanyám mondta volt: "Mi se vagyunk jobbak a Deákné vásznánál".
És ezt szomorúan konstatálom mindig, amikor tarlóégetéseket látok, vagy a patakpartokra kihordott fűrészpor-hegyeket, esetleg a trágyalé direkt bekötését a patakba (esetleg a szomszéd kútjába - hozzáteszem, a felső szomszédé az én kutamba folyik).

Az alapásás







































előtt a terület így nézett ki.
1) Itt éppen méregetjük a táj- és rendes építészekkel, hogy hogyan lenne jó elhelyezni a csűrt, ami majd az iroda lesz.
2) Megérkeztek a fiúk, de még nem ásnak!
3) Aztán ásnak...
4) Laca is megizzadt...
5) de végül megvan, mindenki boldogan (és szerintem egy kicsit fáradtan) mosolyog.
A sorrend felborult, visszafele kell olvasni a képeket!
Good work, fellows!

2007. november 5., hétfő

Az NVT javított változatát

november 26-án küldi el a minisztérium a bizottságnak. Nem biztos, hogy jelentős változások lesznek benne, de gyanítom, hogy egy-két dolog azért át lesz írva benne. Hamarosan az agromediu.ro honlapra felteszek egy elemzést, az EU 27-ek vidékfejlesztési programjairól, egyelőre csak a második pillérre javasolt támogatás arányát nézem meg.
Bővebben majd itt is.

Elkezdődött az építkezés...

Homoródalmáson, ahol az Agora új székhelye épül. A hétvégén a fiúk kint voltak kiásni az alapot - Laca, Nyuszi, Chris, Justin, az önkéntes - egy nap alatt kiásták 80 cm mélyre a 35 méter alapot.
Mivel az irodában levágták a villanyt a fotókat később teszem fel az akcióról.

2007. november 2., péntek

Homok van a fogaskerékben

úgy tűnik, hiszen nemrég a Bizottság bejelentette, hogy visszatartja a mezőgazdasági támogatások 25% Románia esetében, amennyiben egy hónapon belül nem hozzák rendbe a kifizetési és parcellaazonosítási informatikai rendszer hiányosságait. Részletesen elérhető az anyag, itt.
Van benne valami.
Így is a nagyok fogják teljes bizonyossággal megkapni a támogatásokat, azok a több tízezer hektáron gazdálkodó, vagy legalábbis ennyit birtokló cégek, pedig ők éreznék meg legkevésbé a támogatások hiányát. Hogy miről beszélek, azt a Capital jól összefoglalta az októberi, 43. számában.
A támogatás ugye összesen 80 euró/hektár (50 EU-s támogatás, 30 romániai), ki lehet számolni, milyen összegekről beszélünk.
Ja, és még valami. Meg vagyok győződve, hogy a listán szereplők mind megkapják a támogatást az utolsó eurócentig. Ha nem hiszitek, jövő tavasszal ellenőrizzétek le a kifizetési ügynökség (APIA) honlapján, hiszen az EU kötelezi a tagállamokat, hogy nyilvánosságra hozzák a támogatottak listáját.
Érdemes egy kört futni, akinek ismerőse, rokona él vidéken, kérdezze meg igényelte-e a támogatást. Az infókat el lehet küldeni az info@agromediu.ro címre.