2008. február 9., szombat

Mi várható európai szinten?

A kérdés tűnhet költőinek is, ha olyan kedvemben lennék, de nem az.

Az alábbi ötletek nagy része az EEB mezőgazdasági munkacsoportjának ülésén merültek fel, olyan emberektől, akik Brüsszelben élnek és dolgoznak (többé kevésbé) a vidékfejlesztés és környezetvédelem területén, civil oldalon. A találkozón részt vett a Környezetvédelmi Főigazgatóság (DG Envi) egyik osztályvezetője is, aki tisztában van a mezőgazdasági ügyekkel (évekig a DG Agri-ban dolgozott), szerinte egy csomó mindent nem tudnak kezelni, főleg a mennyiségekhez kötött dolgokat (ld. kölcsönös megfeleltetés, agrár-környezetvédelmi programok, stb.). Az agrár-környezetvédelmi programok monitorizálásában szerintem a DG Envi-nek is fontos szerepe lenne, de nem igazán látni ezirányú tevékenységét.

Ugyanakkor fontos volt a Tamsin Cooper (IEEP senior researcher) előadása a KAP felülvizsgálatáról és a legnagyobb kihívásokról.

Elindult egy párbeszéd európai szinten a KAP jövőjéről, a Health Check-re úgy tekintenek, mint egy szükséges rosszra, de semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki. 2013-ig (legkésőbb 2015) meghozzák azt a döntést EU szinten, hogy megmarad-e a KAP? Azért fontos döntés, mert a mi gazdálkodóink addigra éppen csak, hogy megtanulják a játékszabályokat, kezdik beleélni magukat és akár tervezni is. És egyáltalán nem biztos, hogy nem kerül át nemzeti hatáskörbe az egész mezőgazdaság.

Na de addig is a legnagyobb probléma az lehet, hogy fontos tagállamok például a modulációt nem támogatják, legszivesebben megszüntetnék (Franciaország, Németország, Hollandia).

Mindemellett persze Románia Nemzeti Vidékfejlesztési Terve nincs elfogadva, és nem is igazán hiszem, hogy februárban el fogják fogadni (ugyanakkor a minisztérium egy sor intézkedést már indítani akar – nagyon magabiztosak!).

Nincsenek megjegyzések: