2008. február 22., péntek

Interjú Ángyán Józseffel


az Echo tv keddi műsorában tekinthető meg egy rövid interjú Ángyán József egyetemi tanárral, a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének vezetőjével az aktuális problémákról. Amúgy az intézet koordinálta (és dolgozta ki) a magyarországi agrár-környezetvédelmi programot. Nem tudtam letölteni, ha valakinek sikerül, irjon...
Ja, itt van még egy érdekes adás a fenti tv-ből az osztrák agráriumról, agrár-környezetvédelmi gyakorlatról.

2008. február 21., csütörtök

Vidéki felmérés


érdekes felmérés olvasható egy kormányzati oldalon arról, hogy mi is a helyzet a romániai vidékkel, falusi térségekkel egy évvel a csatlakozás után. Számomra a pesszimizmus jött át belőle leginkább, az a fajta amit tapasztalunk, ha kimegyünk falura, hétköznap, reggel, délben vagy este. Érdemes belenézni, mindenképpen. A kutatás reprezentatív mintán készült 2007 november-decemberében. Romániában.

2008. február 20., szerda

Jóváhagyott NVT Romániának!

mondjuk a papírforma érvényesült a mai döntéssel, azaz a Vidékfejlesztési Bizottság jóváhagyta többek között Románia Nemzeti Vidékfejlesztési Tervét is. Ez végül is jó hír, hiszen ideje meghírdetni a pályázatokat is, főleg a második pilléreseket (agrár-környezetvédelem, hátrányos helyzetű térségek, stb).
Az EU-ban összesen 93 vidékfejlesztési tervet hagynak majd jóvá, ebből idáig a mai döntéssel már 85 van elfogadva.
Persze a mezőgazdasági minisztérium honlapján semmi, még egy nyúlfaknyi hír se jelent meg, az utolsó frissítés ebben a kategóriában február 6-i. No comment.

2008. február 11., hétfő

CEEWEB munkaprogram


a vidékfejlesztési munkacsoport éves programja elérhető a ceeWEB honlapján, akit érdekel meg lehet tekinteni. remélem beindul az élet a munkacsoport körül, az új koordinátor Kiss Gyula, aki szakmabeli, és remélhetőleg együtt majd sikerül lelket lehelni a munkacsoportba.

2008. február 9., szombat

Mi várható európai szinten?

A kérdés tűnhet költőinek is, ha olyan kedvemben lennék, de nem az.

Az alábbi ötletek nagy része az EEB mezőgazdasági munkacsoportjának ülésén merültek fel, olyan emberektől, akik Brüsszelben élnek és dolgoznak (többé kevésbé) a vidékfejlesztés és környezetvédelem területén, civil oldalon. A találkozón részt vett a Környezetvédelmi Főigazgatóság (DG Envi) egyik osztályvezetője is, aki tisztában van a mezőgazdasági ügyekkel (évekig a DG Agri-ban dolgozott), szerinte egy csomó mindent nem tudnak kezelni, főleg a mennyiségekhez kötött dolgokat (ld. kölcsönös megfeleltetés, agrár-környezetvédelmi programok, stb.). Az agrár-környezetvédelmi programok monitorizálásában szerintem a DG Envi-nek is fontos szerepe lenne, de nem igazán látni ezirányú tevékenységét.

Ugyanakkor fontos volt a Tamsin Cooper (IEEP senior researcher) előadása a KAP felülvizsgálatáról és a legnagyobb kihívásokról.

Elindult egy párbeszéd európai szinten a KAP jövőjéről, a Health Check-re úgy tekintenek, mint egy szükséges rosszra, de semmi jelentőséget nem tulajdonítanak neki. 2013-ig (legkésőbb 2015) meghozzák azt a döntést EU szinten, hogy megmarad-e a KAP? Azért fontos döntés, mert a mi gazdálkodóink addigra éppen csak, hogy megtanulják a játékszabályokat, kezdik beleélni magukat és akár tervezni is. És egyáltalán nem biztos, hogy nem kerül át nemzeti hatáskörbe az egész mezőgazdaság.

Na de addig is a legnagyobb probléma az lehet, hogy fontos tagállamok például a modulációt nem támogatják, legszivesebben megszüntetnék (Franciaország, Németország, Hollandia).

Mindemellett persze Románia Nemzeti Vidékfejlesztési Terve nincs elfogadva, és nem is igazán hiszem, hogy februárban el fogják fogadni (ugyanakkor a minisztérium egy sor intézkedést már indítani akar – nagyon magabiztosak!).