2010. március 6., szombat

az akut problémák...

a mezőgazdaságban és úgy általában vidéken. Ez lenne egy olyan téma, aminek a kutatásához lenne igazából kedvem, egy jó csapattal, mert ezt a témát komolyan csak egy multidiszciplináris kutatás során lehetne feltérképezni. Részt kellene vegyenek benne agráros szakemberek, közgazdák, szociológusok, természetvédelmi szakemberek és természetesen maguk a gazdák. Ez az utóbbi foglalkoztat egyre gyakrabban. A gazda nélkül nem lehet jó kutatást csinálni, ha megszakadunk se. Persze olyan gazdát kell keresni, aki amellett, hogy gazdálkodik még képes arra is, hogy egy kutatócsoport tagjaként sikeresen meg tudjon felelni az elméleti és gyakorlati műhelymunka megannyi követelményének.
A román mezőgazdaság néhány jellemvonása, számokban:
  • szántóterület 9,4 millió hektár (megművelve kb. 5 millió ha),
  • kb. 500.000 ha öntözött terület,
  • a lakosság 30% dolgozik a mezőgazdaságban (az EU átlaga 6%),
  • a mezőgazdaság részesedése a GDP-ből 6,5%,
  • 150.000 traktor van az országban (54 ha jut egy traktorra, az EU-s átlag 17 ha),
  • Románia elméletileg 80 millió ember számára tudna élelmiszert termelni,
  • és a hazai fogyasztás 70%-át importáljuk.
Ekkora ellentmondásokkal szerintem nem lehet komoly kutatást lefolytatni, csak több szakterület bevonásával. És attól, hogy van egy megbízható kutatási jelentés, változik-e valami? Merthogy stratégiája az országnak (szándékosan nem mondok kormányt, mert az nálunk az alsónemű gyakoriságával változik), ezért is fordulhat elő, hogy Románia nettó befizető az EU-s költségvetésbe. Igen, többet fizetünk, mint amennyit el tudunk költeni. Valahol itt érzem a politikum felelősségének súlyát - akarom mondani hozzá nem értését és korruptságát.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Erdekelne bennunket egy "akut videkfejlesztesi problemak" -kutatas, ~20 eves finnorszagi videkfejlesztesi tapasztalattal.
Sajnos nem talaltam emilcimet, igy kerlek, irj az rze@freemail.hu cimre, es beszeljunk rola. Koszi!