2011. január 9., vasárnap

Kié lesz a termőföld?

gondolkodok el időnként, ha Románia számára is lejár a csatlakozással kialkudott földmoratórium...
Magyarország nemrég hosszabíthatta meg újabb három évvel azt a tiltást, hogy külföldi állampolgárok termőföldet vásároljanak. Az érvek között találjuk a termőföld árának alacsony voltát (összehasonlítva az európai árakkal), valamint azt a tényt is, hogy a magyarországi gazdák még mindig nem kapják az európai kollegáknak járó teljes támogatást. Szakértők szerint azonban jelentősen hozzájárult az Európai Bizottság pozitív döntéséhez az a tény is, hogy január elsejétől éppen Magyarország vette át az Eu soros elnökségét, ami a mi esetünkben még jó ideig nem következik be. A mi esetünkben most Romániát értek, és tudjuk, hogy Székelyföld nincs veszélyben a magyméretű mezőgazdasági területek spekulatív felvásárlásától, azonban a Bánságból és a többi síkvidéki, jó termőterületek esetén ez már közel se ilyen egyértelmű.
A Bánságban az olasz és osztrák földkupecek már több ezer (ha nem tízezer) hektárt vásároltak fel, amelyet majd hamarosan német, dán esetleg belga gazdáknak fognak többszörös áron értékesíteni. Az erdőkkel ugyanaz a helyzet, jelenleg több tízezer hektár erdő van már befektetői csoportok kezében, esetleg olyan egyházakéban, akiknek sose volt erdőjük...
Jó lenne, ha a politikusaink erre is odafigyelnének, a magyarok figyelmeztethetik a román politikusokat, mert esetleg nagyobb tapasztalattal rendelkez(het)nek a szomszédos Magyarországról.

Nincsenek megjegyzések: