2007. december 14., péntek

Génmódosított (mentes?) Európa

Jól hangzik ugyan, minden természetvédő álma lenne, ha megvalósulhatna a genetikailag módosított növények természtése az EU-ban, csak van néhány nagyon komoly ellenfele ennek a tervnek, éspedig a nagy multik, akik előállítják, forgalmazzák a vetőanyagot és a vele kompatibilis vegyszereket. Az alábbi gondolatok a Nature-ben (Vol 450, 13 December 2007) megjelent írásra támaszkodik, felhasználva a www.nakp.hu egyes anyagait is.

Bevezetőként néhány adat, amely el kellene gondolkoztasson mindenkit:

  • Európában jelenleg csak az 1998-ban jóváhagyott, génmódosított Monsanto 810 kukorica termeszthető, 6 tagállamban mintegy 110.000 hektáron termesztik jelenleg (legnagyobb területen Spanyol- és Franciaországban termesztik),
  • az Egyesült Államokban több mint 27 millió hektáron – a termésterület egyharmadán – termesztenek génmódosított kukoricát
  • tavaly haladta meg először a 100 millió hektárt a genetikailag módosított növényekkel bevetett termőterület nagysága,
  • 22 ország több mint 10 millió gazdálkodója vet génmódosított szóját, kukoricát, gyapotot, rizset és zöldségeket.

A botrány néhány hete robbant ki, amikor Stavros Dimas környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy visszautasítja a Syngenta és a Pioneer cégek egy-egy kukoricafajtája termesztésére vonatkozó kérését, azzal az indokkal, hogy károsak lehetnek a környezetre.

A harc folyik, előreláthatóan nem Dimas fog nyerni, sajnos. Amit igazán fontosnak tartok, hogy „magas” szinten is beindult egy diskurzus a témában, vannak már „magas” rangú politikai vezetők, akik nem feltétlenül a génmódosítás hívei. És a francia elnök is egyre aktívabb a mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén, hátha ő is az ügy mellé állna, hiszen már voltak ilyen irányú nyilatkozatai. És ismerve a diplomáciai potenciálját, a WTO-n belül is komoly szava lehet.

Nincsenek megjegyzések: