Hihetetlen érdekes cikk van a The Economist december 6-i számába az élelmiszerellátásról globális szinten és a hamarosan jelentkező hiányról, magyarázva annak okait is. Természetesen ez nem egy akadémiai, tudományos cikk, de alaposan dokumentált és nagyon érdekes észrevételei vannak a szerzőnek:
- a GDP növekedésével párhuzamosan nő a hús iránti kereslet, főleg a nagy gazdasági növekedést produkáló ázsiai államokban,
- a gabonaárak a nagy tőzsdéken az egekig ugrottak, pedig jó termések voltak és a "bőség" időszakában vagyunk,
- 3 kg gabonára van szükség 1 kg disznóhús, 8 kg pedig 1 kg marhahús előállításhoz,
- 20 év alatt a kínai húsfogyasztás a duplájára emelkedett (jelenleg kb. 40kg/fő/év),
- komoly gondot fog okozni a bioetanol előállításához szükséges terület "előteremtése",
- a Világbank szerint 3 milliárd ember él vidéki térségekben a fejlődő országokban, ebből 2,5 milliárd a mezőgazdaságból, és vajon nem ők lesznek a legnagyobb vesztesek?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése