2007. december 30., vasárnap

Ezévi utolsó gondolatok...


lehetnének pozitívabbak is, de hát sajnos a helyzet sem annyira az, tehát túl sok jót se mondhatok. Mármint a vidékfejlesztés tekintetében, és mármint Romániáról. A LEADER nem indult be, a csatlakozás utáni első év igazából tűzoltással telt. Azt már régóta tudom, hogy a tervezés hiánya az egyik legnagyobb bajunk, de hogy ennyire gyengék vagyunk benne, azt még én se gondoltam. Pedig ez ma már látszik, tisztán.
Legalább csatolok egy képet, amit a napokban készítettem, Szilágyságból hazafele jövet a Kalonda-tetőn. Gyönyörű, ködös, száraz idő volt. Andinak köszönöm a türelmét, nemcsak ezért a fotóért, persze. Mindenkinek egy egészséges, boldogabb és sikeresebb új évet kívánok.

2007. december 23., vasárnap

Végleges vidékfejlesztési terv!

A mezőgazdasági minisztérium közzétette a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv végleges változatát, amit az EB észrevételei alapján átjavított. A december 20-i dokumentum még hosszabb, mint az eddigi változatok, meghaladja a 800 oldalt. Az agrár-környezetvédelmi intézkedést is átdolgozták, részletesen elemzem hamarosan a www.agromediu.ro honlapon.

2007. december 19., szerda

Nincs védzáradék!

Elkerülte Románia a védzéradék bevezetését a mezőgazdasági támogatások elosztását kezelő ügynökség elégtelen működése miatt, jelentették tegnap Brüsszelben. A sajtónyilatkozatban a mezőgazdasági biztos gratulált Romániának a gyors előrehaladáshoz, azonban a tánc nem ért véget, a gazdák még nem kaptak egy fityinget sem. Márpedig az idei év utolsó napjai vannak hátra...

2007. december 15., szombat

Az élelmiszerárak növekedéséhez

egy adalék az Európai Központi Bank decemberi hírlevelének az 57-67 oldalain. Érdekes elemzés az árak növekedéséről, annak okairól, illetve a KAP további fejlődéséről.

2007. december 14., péntek

Génmódosított (mentes?) Európa

Jól hangzik ugyan, minden természetvédő álma lenne, ha megvalósulhatna a genetikailag módosított növények természtése az EU-ban, csak van néhány nagyon komoly ellenfele ennek a tervnek, éspedig a nagy multik, akik előállítják, forgalmazzák a vetőanyagot és a vele kompatibilis vegyszereket. Az alábbi gondolatok a Nature-ben (Vol 450, 13 December 2007) megjelent írásra támaszkodik, felhasználva a www.nakp.hu egyes anyagait is.

Bevezetőként néhány adat, amely el kellene gondolkoztasson mindenkit:

  • Európában jelenleg csak az 1998-ban jóváhagyott, génmódosított Monsanto 810 kukorica termeszthető, 6 tagállamban mintegy 110.000 hektáron termesztik jelenleg (legnagyobb területen Spanyol- és Franciaországban termesztik),
  • az Egyesült Államokban több mint 27 millió hektáron – a termésterület egyharmadán – termesztenek génmódosított kukoricát
  • tavaly haladta meg először a 100 millió hektárt a genetikailag módosított növényekkel bevetett termőterület nagysága,
  • 22 ország több mint 10 millió gazdálkodója vet génmódosított szóját, kukoricát, gyapotot, rizset és zöldségeket.

A botrány néhány hete robbant ki, amikor Stavros Dimas környezetvédelmi biztos bejelentette, hogy visszautasítja a Syngenta és a Pioneer cégek egy-egy kukoricafajtája termesztésére vonatkozó kérését, azzal az indokkal, hogy károsak lehetnek a környezetre.

A harc folyik, előreláthatóan nem Dimas fog nyerni, sajnos. Amit igazán fontosnak tartok, hogy „magas” szinten is beindult egy diskurzus a témában, vannak már „magas” rangú politikai vezetők, akik nem feltétlenül a génmódosítás hívei. És a francia elnök is egyre aktívabb a mezőgazdaság és vidékfejlesztés területén, hátha ő is az ügy mellé állna, hiszen már voltak ilyen irányú nyilatkozatai. És ismerve a diplomáciai potenciálját, a WTO-n belül is komoly szava lehet.

2007. december 12., szerda

Vége az olcsó kajának!


Hihetetlen érdekes cikk van a The Economist december 6-i számába az élelmiszerellátásról globális szinten és a hamarosan jelentkező hiányról, magyarázva annak okait is. Természetesen ez nem egy akadémiai, tudományos cikk, de alaposan dokumentált és nagyon érdekes észrevételei vannak a szerzőnek:
  • a GDP növekedésével párhuzamosan nő a hús iránti kereslet, főleg a nagy gazdasági növekedést produkáló ázsiai államokban,
  • a gabonaárak a nagy tőzsdéken az egekig ugrottak, pedig jó termések voltak és a "bőség" időszakában vagyunk,
  • 3 kg gabonára van szükség 1 kg disznóhús, 8 kg pedig 1 kg marhahús előállításhoz,
  • 20 év alatt a kínai húsfogyasztás a duplájára emelkedett (jelenleg kb. 40kg/fő/év),
  • komoly gondot fog okozni a bioetanol előállításához szükséges terület "előteremtése",
  • a Világbank szerint 3 milliárd ember él vidéki térségekben a fejlődő országokban, ebből 2,5 milliárd a mezőgazdaságból, és vajon nem ők lesznek a legnagyobb vesztesek?
És mindez közérthető angolsággal, úgyhogy érdemes cikkbe belenézni!

Kedvenc almási látképem



Agrár-környezetvédelmi ellenőrzések

egyes problémáiról olvastam az AIR honlapján, és feltűnt az a tény, hogy Magyarországon is, ahol évek óta működik ez a program, vannak problémák, amelyek tényleg csak a terepen derülnek ki. A tervezésnél és a programok összeállításánál sok mindenre gondoltak ugyan, de mindent nem lehet előrelátni azért. Hogy nálunk mi lesz, ahol el sem indult a program, arra gondolni se merek.

2007. december 10., hétfő

Információhiány

van minden területen, és erre most legutóbb akkor jöttem rá, amikor olvasgatom a magyarországi Agrár-környezetgazdálkodási Információs Rendszer honlapját. Egy helyre összeszedtek minden fontos információt, ha nincs is minden feltöltve még, de a helye megvan az online adatbázisban.

2007. december 9., vasárnap

Biogáz üzem(kész)











































Amint a fotókon is lehet látni, utolsó fázisába lépett a biogáz egység építése. Persze a szakítópróba még ezután jön, hogyan fog működni, mennyi anyag kell bele, valószínüleg be kell állítani, a karbantartásról sem tudunk még túl sokat, de szerintem menet közben kialakul. A fiúk a kemencét is befedték, Laca aszongya nagyon jól néz ki, hát el is tudom képzelni, mert fedetlenül is nagyon szép volt. Ja és megvan a környezetvédelmi engedély is rá, végre.

2007. december 8., szombat

Csökkenő mezőgazdasági kiadások

Legalábbis ezt olvasom ki a Bizottság költségvetési reformról szóló dokumentumából, és nem is akármilyen mértékű, hiszen vidékfejlesztés nélkül drasztikusan csökkenni fog a mezőgazdaságra fordított kiadás az EU-ban 2013 után.
Hogy ez nekünk nem jó az biztos, de talán Romániában lesz a legkönnyebb az átállás a rendszerre, hiszen a mi gazdáink évekig, évtizedekig nem voltak "elkényeztetve", elhalmozva támogatásokkal.